1 Ocak 2012 Pazar

AB Dışı Ülkelere Et ve Et Ürünleri İhracatı


Gıda İhracatı Nasıl Yapılır? başlıklı sayfamızda, gıda ihracat prosedürleri 3 başlık altında  açıklanmıştır. Yazımızın konu başlıklarını tekrar belirtelim:
AB ÜYE ÜLKELERİNE KURU MEYVE İHRACATI (Fındık, Antep Fıstığı, Kuru İncir gibi)
AB ÜYE ÜLKELERİNE KURU MEYVE, DOĞA MANTARI, SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ, ET VE ET ÜRÜNLERİ ve BAĞIRSAK HARİCİNDEKİ GIDALARIN İHRACATI (Örneğin Şekerli Mamuller, Çikolata, Bisküvi vb.)
AB ÜYE ÜLKELERİ DIŞINDAKİ ÜLKELERE GIDA İHRACATI (Kanatlı Eti, Kırmızı Karkas Et İhracatı ve Rusya Federasyonuna Yaş Meyve Sebze ihracatı gibi özel mevzuatı olmayan ürünler).

Bilindiği gibi AB üye ülkelerine et ve et ürünleri ile süt ürünlerinin ihracatı yapılamıyor (Su ürünleri hariç). Bunun nedeni ise AB’nin engellemiş olması.
Yukarıdaki başlıklardan da anlaşılacağı gibi; AB dışı ülkelere et ve et ürünleri ihracatının nasıl yapılacağı Gıda İhracatı Nasıl Yapılır? başlıklı sayfamızda anlatılmamıştır.
Bu makalemizde sizlere AB üye ülkeleri dışındaki ülkelere et ve et ürünleri (kanatlı eti dahil) ihracatının nasıl yapılacağını anlatmaya çalışacağız.
AB üye ülkeleri dışına yapılacak et ve et ürünleri ihracatını iki başlık altında incelemek gerekiyor:
1-AB üye ülkeleri dışındaki ülkelere yapılacak İŞLENMİŞ ET VE ET ÜRÜNLERİ ihracatı
2-AB üye ülkeleri dışındaki ülkelere yapılacak ÇİĞ ET VE ET ÜRÜNLERİ İHRACATI
Bunlardan ilki; Gıda İhracatı Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizde 3. başlık altında belirtilen prosedürde anlatılmıştır (AB ÜYE ÜLKELERİ DIŞINDAKİ ÜLKELERE GIDA İHRACATI (Kanatlı Eti, Kırmızı Karkas Et İhracatı ve Rusya Federasyonuna Yaş Meyve Sebze ihracatı gibi özel mevzuatı olmayan ürünler)). Bu prosedür takip edilerek Sağlık Sertifikası alınabilir.

İkincisi; AB üye ülkeleri dışındaki ülkelere yapılacak ÇİĞ ET VE ET ÜRÜNLERİ ihracatı ise farklı bir prosedüre sahip.
AB üye ülkeleri dışında yapılacak işlenmiş et ve et ürünleri ihracat işlemlerini İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinde Gıda ve Yem Şubesi gerçekleştirmektedir, Çiğ et ve et ürünleri ihracat işlemlerini ise Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlükleri gerçekleştirmektedir.
AB üye ülkeleri dışındaki ülkelere çiğ et ve et ürünleri ihracatı hakkındaki uygulamaları düzenleyen talimat ve genelgeye aşağıdaki linklerden ulaşılabilir.
-HAYVAN MADDELERİNİN İHRACATI ,GERİ İTHALATI VE TRANSİT GEÇİŞ TALİMATI
ve
-CANLI HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜNLER İÇİN SAĞLIK SERTİFİKASI DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN GENELGE
Prosedür ise şu şekilde açıklanabilir;
Öncelikle ihraç edilmek istenen çiğ et ve et ürününün (bütün, parça, kıyma vs.) Tarım Bakanlığından izinli bir kesimhanede kesilmiş ve hazırlanmış olması gerekmektedir. Bu kesimhane veterinerinin düzenlediği Dezenfeksiyon belgesi ve kesimhanenin bulunduğu ilçe Tarım Müdürlüğünden Veteriner Sağlık Raporu prosedür için gereklidir.
Sağlık Sertifikası almak için şu belgeler İle İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurmak gerekiyor;
1-Dilekçe ve ihracata konu ürün ile ilgili ihracatçı firma tarafından onaylanmış beyanname,
2-Gümrük çıkış beyannamesi (Gümrük Müdürlüğünden alınacak),
3-Fatura,
4-Veteriner Sağlık Raporu (Kesimhanenin bulunduğu ilçedeki İlçe Tarım Müdürlüğünce düzenlenmiş)
5-Dezenfeksiyon belgesi (Kesimhane veterineri tarafından düzenlenecek)
Bu belgeler ile il tarım müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri şubesine başvuru yapılır. Veterinerler tarafından  Türkvet sisteminden sertifikalar düzenlenerek ihracatçıya teslim edilir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi alıcı ülke kriterleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Bol kazançlı ve mutlu günler dileriz.
İhraç etmek istediğim bir ürüne nasıl helal sertifikası alabilirim? başlıklı makalemiz için tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder