
Çevremizde
kime sorarsak soralım bize pekmezin faydalı olduğunu söyleyecektir. Her
Anadolu çocuğu pekmezi bilir. Birçoğumuz ise nasıl yapıldığına şahit
olmuşuzdur. Tabiî ki pekmez yapımını gören kimse, pestil ve ceviz
sucuğunun nasıl yapıldığını bilir. Çocukluğumda sabahları sofraya
mutlaka konulurdu. Ekmeğimizi pekmeze daldırıp sündürür ve koparmaya
çalışırdık. Koparma işi de ancak ve ancak ekmeğe iyice dolamakla olurdu.
Şekerin olmadığı dönemde insanlar şeker niyetine pekmez kullanırlarmış,
çayın içine bile kattıklarını duymuştum.
Konuyu fazla uzatmadan sadede gelelim. Konumuz pekmezin sayısız
faydaları. Pekmezin faydalarını anlatmak için bazı kaynaklardan
araştırmalar yaptım. Özellikle bilimsel araştırmaları içeren
makalelerden derlemeler yapmaya çalıştım. O kadar derin bir bilgi ile
karşılaştım ki, tümünü buraya yazmama imkân yok.

Aslında
pekmezin faydalarını anlatmadan önce, pekmezin hammaddelerinden olan
üzümün faydalarına kısaca bakmakta fayda var. Üzüm; kabızlığı,
yorgunluğu, böbrek rahatsızlıklarını, makula dejenerasyonunu (Makula
dejenerasyonu: görme alanı (makula) merkezinde görme kaybına neden olan
genellikle retina hasarı nedeniyle yaşlı yetişkinleri etkileyen bir
tıbbi durumdur) tedavi edici yeteneğe sahiptir, ayrıca kataraktı önleme
özelliği bulunmaktadır. Üzüm, yaşlanmayı geciktiren ve serbest
radikallerin sebep olduğu zararları azaltabilen antioksidanlar olan
flavonoidleri içerir. Üzüm sahip olduğu yüksek besleyici içeriği
sayesinde sağlığı güçlendirmede ve güçlü bir yaşam sürmede önemli bir
rol oynar. Üzümün faydaları hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak
istiyorsunuz
Üzümün sağlığa Faydaları makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Şimdi pekmezin faydalarını yazmaya çalışalım;
Pekmez, hastalıklarla savaşan antioksidanlar, vitaminler ve
mineraller içerir. Çeşitli potansiyel faydalarının yanında üzüm pekmezi,
anemisi (kansızlık) olanlarda demir ihtiyacının karşılanmasına yardımcı
olabilir. Keçiboynuzu pekmezi kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan
kişilere faydalı olabilir. Keçiboynuzu ve üzüm pekmezini kullanmadan
önce doktorunuza danışınız.
Faydalı Bileşenleri
Sabahları tükettiğiniz üzüm veya keçiboynuzu pekmezi, sağlığınızı
güçlendirmek için size faydalı besleyiciler ve doğal kimyasallar
sağlayabilir. Örneğin pekmez yapmak için kullanılan üzüm suyu A, C ve B6
gibi vitaminler, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller
içerir. Keçiboynuzu pekmezi ise vitaminler ve riboflavin ile vitamin A,
kalsiyum, demir, fosfor ve potasyum gibi mineraller içerir. İlave
olarak, Avustralya Ulusal Üniverisitesine göre keçiboynuzu %80
proteindir. Üzüm ve keçiboynuzu pekmezi, vücutta zararlı hücrelere zarar
veren serbest radikalleri yok eden ve antioksidanlar gibi rol oynayan
fitokimyasallar içerir.
Antioksidan Olarak Faydaları

Keçiboynuzu
pekmezi içindeki keçiboynuzu ağacı meyveleri antioksidan etki
sağlayabilir ve kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olabilir. İnsan
Beslenmesi İçin Bitkisel Gıdalar (Plant Foods for Human Nutrition)
dergisinin Mart 2011 sayısında yayımlanan bir araştırmada, keçiboynuzu
ağacı çiçeği tohumu ekstraktının antioksidan ve kanser hücreleri ile
savaşma etkisi incelenmiştir. Araştırmacılar keçiboynuzu çiçek
ekstraktlarının fenolik içerikçe veya doğal bitki bileşenleriyle zengin
olduğunu tespit ettiler ve servikal kanser hücrelerinin yaşama
yeteneğini azaltan hatırı sayılır antioksidan ve sitotoksik (hüceleri
öldüren) yeteneklerinin olduğunu saptadılar. Ayrıca, bilim adamları
keçiboynuzu ağacı çiçek tohumunda en yaygın antioksidan olan
theophylline tespit ettiler. Bulgular pozitif olmasına rağmen,
keçiboynuzu antioksidanlarının kanser tedavisindeki etkinliğinin kesin
olarak kanıtlanması için ilave klinik çalışmalar gerekmektedir.
Solunumla ilgili faydaları
Keçiboynuzundan elde edilen theophylline antioksidanı, keçiboynuzu
pekmezinde de bulunmaktadır, kronik astım bronşit, kronik obstrüktif
akciğer hastalığı veya COPD olarak bilinen amfizematöz gibi solunum
rahatsızlığı çeken insanlara potansiyel olarak faydalıdır. Respirology
dergisinin eylül 2006 sayısında, düşük doz theophylline antioksidanının
COPD (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) hastaları üzerindeki etkisi
gözlemlenmiştir. Bir yıldan fazla periyotta 110 COPD’lu katılımcılar
yavaş salınımlı theophylline ve yalancı ilaç aldılar. Theophylline
alanlar, yalancı ilaç alanlara göre daha az hastalık olgusu ile
karşılaştılar, ve daha az klinik ziyaretleri yaptılar. Bilim adamları
oral yolla (ağız yolu ile) düşük doz theophylline alımının etkili ve iyi
tolere edilebilir bir uzun süreli COPD tedavi yöntemi olduğu sonucuna
vardılar.
Antianemnik (Anemiye karşı) Faydaları

Demir
bakımından zengin üzüm pekmezi, potansiyel olarak demir eksikliğine
bağlı kansızlığı olanları tedavi edebilir. “Türk Pediatri Dergisi”nde
(The Turkish Journal of Pediatrics) yayımlanan bir çalışmada, 56 bebekte
üzüm pekmezinden ve demir sülfattan absorbe edilen demir
karşılaştırılmıştır. Araştırmacılar 6 aydan 36 aylığa kadar olan
bebekleri demir eksikliğine bağlı anemi olanlar ve olmayanlar olmak
üzere iki gruba ayırdılar. Bu araştırmada, anemisi olmayan gruptaki
bebeklerde; üzüm pekmezinde bulunan demirin absorbsiyonunun (demir
emiliminin), demirle bağlantılı anemisi olan insanlarda kullanılan demir
sülfatınki ile mukayese edilebilir oranda olduğu saptandı.
Araştırmacılar üzüm pekmezinin, bebeklerdeki demir noksanlığına bağlı
aneminin önlenmesi için etkili bir demir kaynağı olduğu sonucuna
vardılar. Pozitif bulgulara rağmen, üzüm pekmezinin demir noksanlığına
bağlı aneminin tedavisindeki etkinliğini ispatlamak için daha büyük
çocuklar ve yetişkinlerde ilave klinik araştırmalar yapılmalıdır.
Yukarıda yazıldığı gibi pekmezin birçok rahatsızlığa faydası
bulunmaktadır. Son zamanlarda pekmezde de tağşiş yapılmaya başlandı. Has
pekmez; üzüm, keçiboynuzu, dut gibi meyvelerden yapılır ve kesinlikle
içerisine şeker, glikoz gibi yapay tatlandırıcılar katılmaz. Bu şekilde
içerisine şeker, glikoz katılarak üretilen pekmezlerin sağlığa yarardan
çok zararı bulunmaktadır. Size tavsiyemiz öncelikle aldığınız pekmezin
etiketi üzerindeki tanımına ve içindekiler listesine bakınız. Mesela
üzerinde şekerli şerbet ifadesi mevcut ise gerçek pekmez değildir.
Kaynaklar :
Sağlıklı günler dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder