
Aflatoksinler, hayvanlar ve muhtemelen insanlar için kanserojen olduğu için gıdalarda kalıntıları izlenir. Aflatoksinler en kanserojen naturel bileşiklerdir. Ticari olarak satılan sütte aflatoksin M1 analizi yapılır. Sütte 0,5 ppb veya daha yüksek konsantrasyonlarda aflatoksin M1 tespit edildiğinde ıskartaya çıkartılır. Çünkü, insan tüketimine sunulan gıdalarda kullanılamaz. Süt işleyiciler 0,5 ppb oranını insan tüketimine sunulan sütlerin kullanımı için alt limit olarak alırlar.
20 ppb veya daha yüksek oranlarda aflatoksinli yem tüketen süt inekleri, sütteki aflatoksin tölerans limitini aşan süt üretebilirler. Genellikle bu tip aflatoksinli yem ile beslenen hayvanların sütündeki aflatoksin seviyesi, 2-3 gün aflatoksinsiz yem ile beslenirlerse normal tölerans seviyelerinin altına düşer. Sütün aflatoksinden arınma süresi, ineğin beslenme düzeni kadar gıdadaki (sütteki) aflatoksin konsantrasyonu miktarına da bağlıdır.
Resim 1. Mısırda Aspergillus flavus (aflatoksin)
Resim 2. Mısırda Aspergillus flavus (yakından görünüm)
Resim 3. Dane depolanmış mısırda Aspergillus flavus
Sütteki Aflatoksinlerin Kaynağı

Yemlerde bulunan aflatoksin B1, tahıllarda, özellikle mısırda, pamuk tohumunda ve bazen de yer fıstığında gelişen Aspergillus küflerinin ürettiği bir mikotoksindir. Seyrek olarak samanda da bulunur, mısır silajında ise kaygılanacak düzeyde yüksek konsantrasyonlarda bulunmaz. Yem, sütteki gibi aflatoksin M1 içermez. Aflatoksinler, Aspergillus flavus türündeki mantar ve yakın türleri tarafından üretilen bir grup kimyasalları temsil ederler. En sık rastlanan aflatoksinler B1, B2, G1, G2, M1 ve M2’ dir. Aflatoksin M1 diğer dönüşümlerden oluşabilse de, yemde bulunan Aflatoksin B1’ in metabolize edilmesi ile oluşan bir mikotoksindir.
Hayvan yemlerinde 20 ppb aflatoksin tespit edildiği durumlarda, yem süt ineklerine daha fazla verilemez, aynı zamanda bu yem içerisindeki aflatoksin konsantrasyonunu düşürmek için diğer yemlere karıştırılamaz, FDA mevzuatı buna izin vermemektedir. Ancak, genç hayvanlar, damızlık hayvanlar ve sütten kesilmiş inekler 100 ppb’ ye kadar olan aflatoksinli yemlerle beslenebilirler. Pazar ağırlığına gelmiş domuzlar ve et sığırları 100-200 ppb’ ye kadar aflatoksinli yemlerle beslenebilir. Et sığırları için alt ve üst aflatoksin limiti 20 ile 300 ppb’ dir. 300 ppb’nin üzerindeki tahıl yemlerinin kullanımına yasal olarak izin verilmez. Yüksek miktarlarda aflatoksin ihtiva eden yemler etanol üretiminde kullanılabilir. Aflatoksin sıcaklıkla arttığından dolayı, damıtma işlemine uğrayan tahıllar veya maltın posalarında (küspe) yüksek oranda aflatoksin bulunması muhtemel olduğundan süt veren ineklerde yem olarak kullanılmamalıdır.

Kuraklık koşullarına maruz kalan tarladaki mısır, aflatoksin kontaminasyonundan daha çabuk etkilenir. Yoğun kontaminasyon durumunda, mısır koçanında sarımsı yeşil küf kolonileri oluşacak ve mor ötesi ışığa (black light) maruz bırakıldığında ise florasan gibi parlayacaktır. Elevatörlerin çoğu, gelen mısır ve pamuk tohumu ürünlerinin potansiyel problemlerini ve aflatoksin kontaminasyonunu tanımlayabilen mor ötesi ışık yardımı ile görüntülerler.
Çevirmenin notu: Kaynağın tamamı çevirilmemiş olup, geri kalan kısmında hayvanlardaki aflatoxicosis semptomları, sütte aflatoksin tespit edildiğinde hayvanlara nasıl muamele yapılması gerektiği ve aflatoksin tespit yöntemleri anlatılmaktadır. Makalenin beğenilmesi ve yoğun istek gelmesi halinde geri kalan kısmı da çevrilecektir.
Çeviri : Super Admin.
Kaynak : Prof. Jodie A. Pennington, Arkansas Üniversitesi, Ziraat Bölümü.
http://www.uaex.edu/Other_Areas/publications/PDF/FSA-4018.pdf
Çeviri kaynak gösterilmeden yayımlanamaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder